סמים בצבא - מנסיונו של עורך דין צבאי
- אשר הלפרין
- Jul 7, 2018
- 2 min read
הרבה השתנה ביחס של צה"ל לעבירות סמים בצבא מאז שהייתי תובע צבאי צעיר ועד היום, לאחר שסיימתי שירות בתפקיד הסנגור הצבאי הראשי.
אם בעבר חייל שנתפס מעשן סמים בחופשה באזרחות סבל מרישום פלילי עוד שנים אחרי שהוא הפך לאזרח היום המצב שונה. כיום, אפילו אם חייל עבר על החוק והתנסה בקנאביס במסיבה באזרחות למשל, התנהלות נכונה יכולה למנוע את העמדתו לדין בבית דין צבאי, ובוודאי למנוע את הרישום במרשם הפלילי.
מהי הרפורמה שהתרחשה בנושא, ומה המצב כיום?
1. לא כל חייל שייחקר במצ"ח בחשד לעישון סמים ייעצר. אם אין בידי החוקרים ראיות לעבירות של שימוש בסם מסוכן או של החזקת סם החייל ישוחרר בתום חקירתו. אם יש ראיות לשימוש או להחזקת סם מסוכן דוגמת קנאביס ההחלטה בנוגע למעצר תלויה במספר נתונים שונים וביניהם כמות החומר שהוחזק, מספר השימושים, וכד'.
2. חשוב לדעת - גם אם החוקר יאמר לחייל החשוד במהלך החקירה, כי צפוי לו מעצר ומאסר ארוך הדבר לא בהכרח נכון. הדין מאפשר לחוקר להטעות את הנחקר, ובמילים פשוטות - מותר לחוקר לשקר לנחקר בעניינים מסוימים.
3. האם לנחקר כדאי למסור דגימת שתן בחקירה?
- בחוק השיפוט הצבאי קיימת עבירה ייחודית שכותרתה "סירוב להיבדק לשם גילוי סמים מסוכנים". לפי סעיף 127א לחוק השיפוט הצבאי "חייל שנצטווה להיבדק... וסירב להיבדק, דינו - מאסר שנתיים."
- חשוב לדעת: לא בכל מקרה ניתן להוציא צו המחייב חייל למסור דגימת שתן. - בכל מקרה הצו חייב להיחתם על ידי קצין שיפוט בכיר.
אין תשובה אחידה לשאלה אם עדיף לנחקר למסור דגימת שתן או לסרב. דגימת שתן 'חיובית' לקנאביס מסבכת מאד את הנחקר. אי מסירת דגימה עלולה להוות עבירה פלילית. העצה הטובה ביותר שאני יכול לתת היא להיוועץ בעורך דין צבאי לפני קבלת החלטה בעניין. לנחקר יש את הזכות להיוועץ בתחילת החקירה או במהלכה. חשוב שהוא יעמוד על זכותו זו מול החוקר.
4. מה הענישה המקובלת במקרה של סירוב להיבדק?
- בעבר חיילים שסירבו למסור דגימת שתן עמדו לדין בבית דין צבאי. לרוב היו נגזרים עליהם עונשי מאסר, ואף רישום פלילי. כיום, לאחר הרפורמה שהוחלה בנושא, קיימים מקרים בהם סירוב להיבדק מוביל לדין משמעתי בלבד.
5. קיים כיום הבדל עצום בין עישון באזרחות לעישון בתוככי הצבא
במקרים של הכנסת מריחואנה, גראס, חשיש (הקנאביס לצורותיו) ובוודאי סמים קשים יותר לבסיס, התביעה תבקש להאריך מעצר, ובהמשך, אם יש בידיה ראיות מספיקות, תבקש ענישה מחמירה הכוללת מאסר בפועל.
- אך מה לגבי עישון סמים באזרחות?
חייל שעישן סם, גם סם קל דוגמת קנאביס, במהלך חופשה, מחוץ לבסיס, יטופל גם לאחר הרפורמה לא כמו אזרח שעישן יחד איתו באותה מסיבה. ועדיין, חובה לומר שחלה מהפיכה בנושא בצה"ל. כיום יוכל עורך דין צבאי הבקיא בתחום לנהל משא ומתן עם התביעה הצבאית ולהגיע עבור לקוחו להסדר מותנה במקרים מסוימים.
6. כמה מילים על הסדר מותנה בעבירות סמים?
במקרים המתאימים ניתן להגיע עם התביעה להסדר, אשר במסגרתו החייל שנתפס מחזיק או מעשן קנאביס מתחייב לקיים מספר תנאים, כמו מסירת דגימות שתן בהתאם לדרישות מצ"ח במשך מספר חודשים שיוסכם. התביעה, מצידה, מתחייבת לסגור את התיק הפלילי ללא כתב-אישום, ללא הרשעה, וכמובן ללא מאסר או רישום פלילי. הכול, כמובן, בהנחה שהחשוד אכן יעמוד בהתחייבויותיו, שאם לא כן - ההסדר יבוטל. ההסדר הוא כמו חרב מעל הראש, אבל חייל שלוקח את עצמו ברצינות ומקיים את ההסכם עליו חתם ייצא מהצבא ללא תיק פלילי.
7. מתי ניתן להגיע להסדר מותנ בצה"ל בעבירות סמים?
ניתן להגיע להסדר כזה כאשר חייל השתמש בקנאביס במספר מועט של הזדמנויות בהיותו בחופשה, כאשר הוא החזיק כמות לא גדולה של סם, ובעוד מספר מצבים - הכל בהתאם לנסיבות המקרה.
Comments